Vatisa

Stress

Stress fakta

Stress är kroppens naturliga reaktion på någon form av efterfrågan som stör livet som vanligt. Den kan producera fysiska, mentala och känslomässiga symtom som kan påverka någon del av kroppen. Lär dig mer om stress ›

Sidetrack din stress

Om du är som de flesta människor, handskas du med stress på daglig basis. En färsk undersökning gjord 2007 av Europeiska Psychological Association fann att stress är en viktig fråga i USA. Exempelvis

  • En tredjedel av människor lever med extrem stress och nästan hälften (48 procent) tror att deras stressnivå har ökat under de senaste fem åren

  • Pengar och arbete är de främsta orsakerna till stress för 75 procent av människor. Detta är en dramatisk ökning jämfört med 59 procent rapport stress i 2006.

  • Nästan hälften av alla människor rapporterar att stress har haft en negativ effekt på både sina personliga och professionella liv.

  • Stress orsakar 54 procent av folk att slåss med människor i deras närhet.

  • Många människor (upp till 77 procent) uppger att de har fysiska symptom och psykiska symtom relaterade till stress under den senaste månaden.

Läs mer om sidospår din stress ›

Stress kan packa på pounds

Vissa människor reagerar på hotande deadlines, ekonomiska problem, relationsproblem härdsmältor och andra problem genom att äta mindre. Men om du svarar på extra stress genom att äta mer, kan du sluta med extra pounds.

Lyckligtvis kan du vidta åtgärder för att undvika stressrelaterade viktökning. Till att börja överväga vilka av följande beteenden du är utsatt för, och sedan vidta åtgärder för att motverka din vanliga beteende, säger viktkontroll Information Network.

Beteende: du har inte tid att förbereda hälsosamma måltider.

Om att ha mycket att göra innebär mindre tid att handla färsk frukt och grönsaker och andra nyttiga ingredienser, kan du vara mer benägna att ta tag snabbmat eller beställa kaloririka, fettrik avhämtning måltider.

Läs om hur stress kan packa på pounds ›

Stress kan öka risken för hjärtsjukdomar

Stress är en normal del av livet. Stress kan komma från fysiska orsaker, som att inte få tillräckligt med sömn eller att ha en sjukdom. Det kan komma från mentala orsaker, till exempel att inte ha tillräckligt med pengar eller dödsfall av en nära anhörig, eller mindre dramatiska orsaker, såsom vardagliga förpliktelser och tryck som gör att du känner att du inte är i kontroll.

Kroppens reaktion på stress har utformats för att skydda dig, men om det är konstant aktiverad det kan skada dig. Studier tyder på att de höga nivåerna av kortisol från kronisk stress kan öka blodets kolesterol, triglycerider och blodtryck. Dessa är traditionella riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Läs om hur stress kan öka risken för hjärtsjukdomar ›

Hantering av arbetsrelaterad stress

Stress på arbetsplatsen är mycket personligt. Vissa människor trivs i högt tempo jobb (tror akuten sjuksköterskor, poliser och flygledare), där ett misstag kan sätta människors liv på spel.

Men bara för att vi andra inte skulle vara en dag i sådana högtrycks miljöer betyder inte att våra jobb är mindre stressande. Korta deadlines, ändlösa pappersarbete, en och annan ilsken kund, och möten som drar på i timmar, sätta oss ännu längre efter, kan alla orsaka stress.

Med andra ord, det är inte det jobb som skapar stress, det är hur en person reagerar på de brådskande och krav varje arbetsmiljö som gör honom eller henne stressad eller strömförande.

Läs mer om arbetsrelaterad stress ›

Avslappningstekniker som verkligen fungerar

Alla upplever stress och dess effekter. Kortsiktiga effekter av stress huvudvärk, ytlig andning, sömnsvårigheter, ångest och orolig mage. Långvarig kronisk stress kan öka risken för hjärtsjukdomar, ryggvärk, depression, ihållande muskelvärk och smärta, och ett försvagat immunförsvar, enligt det nationella institutet för arbetarskydd och hälsa.

Kronisk stress kan påverka dina känslor och beteende genom att göra dig irriterad, otålig, mindre entusiastisk över ditt jobb, och till och med deprimerade.

För att hålla stressen på ett minimum och minska dess effekter på ditt liv, måste du hitta och träna hälsosamma sätt att hantera det, råder det europeiska Academy of Family Physicians. Prova följande tekniker för att se vad som fungerar bäst för dig.

Läs mer om avslappningsövningar som verkligen fungerar ›

Med hjälp av yoga för att lindra stress

För att motverka stress, många människor vänder sig till meditation eller andra psykiska stressreducering verktyg. Men stressen skapar också fysisk reaktion i kroppen och, som sådan, kan hanteras med träning-särskilt med yoga.

"Stress skickar hela det fysiska systemet in överväxeln", säger Garrett Sarley, VD och koncernchef för Kripalu Center for Yoga & Hälsa i Lenox, Massachusetts "De muskler spända, hjärtat slår snabbare, andningsmönster förändras, och om orsaken till stress inte avbryts, utsöndrar kroppen mer hormoner som ökar blodsockret, höja blodtrycket. Yoga är en av de få stress relief verktyg som har en positiv effekt på alla kroppens system är inblandade. "

Lär dig mer om att använda yoga för att lindra stress ›