Vatisa

Lupus: mager på huden

Huden är kroppens största organ. Ibland kan lupus påverka denna stora och känsliga organ. En av de vanligaste symtomen av lupus är ett rött utslag som visas på ansiktet. Det kallas ofta en "fjärils utslag", därför att den kan sprida sig över näsan och kinderna. Utslag kan också visa upp dina armar, axlar och kropp.

Personer med vissa typer av lupus kan vara mer benägna att uppleva hudproblem. Till exempel orsakar kutan lupus tjocka röda sår som kallas sår i hårbotten, ansiktet eller andra delar av kroppen. Obehandlade, lesioner kan orsaka komplikationer såsom ärrbildning, håravfall och även cancer. Berätta för din läkare om eventuella sår du har eller förändringar i sitt utseende.

Solljus är en vanlig orsak till många lupus hudproblem, speciellt utslag. Ta dessa steg för att skydda din hud från solen varje dag:

  • Applicera en solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 som blockerar både ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB) strålar. Använd den till områden som kan vara mest benägna att hudproblem såsom din nacke, tempel och öron.

  • Bär kläder som skyddar huden såsom breda brätten hattar, långärmade skjortor och långbyxor.

  • Undvik att vara utomhus från 10:00 till 16:00 när solens strålar är som starkast.

En hudläkare är en läkare som specialiserat sig på hudproblem. Förutom att se din vanliga läkare, kan en hudläkare hjälpa till att hantera eventuella hudproblem i samband med lupus. Det finns många recept och behandlingar som finns idag som kan få dig att må bättre i din egen hud.