Vatisa

Ångest

Ångest fakta

Personer med generaliserat ångestsyndrom (GAD) oroar ofta överdrivet om hälsa, pengar, familj eller arbete, och de ständigt förutse katastrofen. Läs mer om ångest ›

Symtom på ångest

Ångest är en känsla av oro, nervositet eller rädsla. Det är en vanlig känsla när någon närstående är sjuk eller ett projekt som du arbetar med är sent.

När att ångest spiller över till vardagliga problem, eller när det inträffar varje dag, kan du ha ett ångestsyndrom, National Institute of Mental Health (NIMH) säger.

En av de vanligaste ångeststörningar kallas generaliserat ångestsyndrom (GAD). Personer med GAD tenderar att oroa sig hela tiden. De oroar sig för sin ekonomi, sin hälsa, sina jobb, världshändelser och framtiden. Deras bekymmer är ofta i proportion till verkligheten.

Även GAD påverkar en persons mentala tillstånd, det kan också orsaka dessa fysiska symptom:

Läs mer om ångest ›

Behandlingar för ångest

Du kan drabbas av generaliserat ångestsyndrom (GAD) om du går igenom dagen orolig, spänd eller orolig för din familj, hälsa eller arbete, även när du vet att det inte finns några tecken på problem.

Någon med GAD kan ha ett bra jobb, ett lyckligt äktenskap och välanpassade barn, till exempel, men oron hela tiden att allt kommer att falla sönder. En sådan person kan inte låta sina barn gå på skolresor eftersom de är rädda att de ska bli kidnappad.

Konstant oroande kan störa GAD-drabbade "dag till dag fungerar. Det kan åtföljas av kroniska fysiska symtom, som värk och smärta, irritation, trötthet, sömnsvårigheter, svettningar, illamående, yrsel och frekventa resor till badrummet.

Läs mer om behandling av ångest ›

Att leva med ångest

Viss oro kan vara bra. Det kan varna dig för fara - och ger dig extra glans för att komma ur det. Det kan också motivera dig att få saker gjorda, som studera hårt för en examen eller ta itu med problemen på kontoret. Problemet kommer när ångesten gör att du känner rädd utan uppenbar anledning, att kasta en skiftnyckel i ditt liv. Du kanske har bröstsmärtor eller mardrömmar, eller har svårt att lämna huset. Dessa kan vara tecken på ett ångestsyndrom, och du bör se din primärvården läkare. Klicka vidare på nästa bild för att lära sig att kontrollera den mörka sidan av ångest.

Läs mer om att lindra din ångest ›