Vatisa

Den psykologiska effekten av infertilitet och dess behandling

Den starka mediebevakningen av "Octomom" Nadya Suleman berört av en pigg offentlig debatt om fertilitetsbehandlingar. Suleman födde octuplets i januari 2009 genom en avancerad teknik som kallas provrörsbefruktning eller IVF. (IVF kombinerar ägg och spermier i laboratoriet,. Embryona sedan in i en kvinnas livmoder) För att dra nytta av den nyfikenhet, en tv-special sändes i augusti med bilder att reklam hävdade var "otroligt."

Men Octomom är vad forskare skulle kunna kalla en "avvikare" - en person vars erfarenhet är inte typiskt. Och täckningen av denna ovanliga fall kan dölja mycket vanligare, och oftast privat, psykologiska utmaningar infertilitet.

Smärtan av infertilitet

Även om orsakerna till infertilitet är överväldigande fysiologiska, kan den resulterande hjärtesorg exakt en enorm psykologisk tribut. De fysiska och känslomässiga prövningar av infertilitetsbehandling gör ofta saken värre.

En studie av 200 par på en fertilitetsklinik, till exempel, fann att hälften av kvinnorna och 15% av de män sade att infertilitet var det mest upprörande erfarenheter av sina liv.

En studie av 488 europeiska kvinnor som deltog i ett stressreducering program föreslog att kvinnor med infertilitet kändes så orolig eller nedstämd som de som diagnostiseras med cancer eller högt blodtryck, eller som var återhämta sig från en hjärtattack.

Män tenderar att rapportera mindre ångest än kvinnor. Men fann en studie att mäns reaktioner kan bero på vem som får diagnosen infertilitet. När deras fruar eller partner är infertila, har män rapporterar att inte vara så bekymrade som kvinnorna gör. Men när män lär sig att det är de som är infertila, de upplever samma nivåer av låg självkänsla, stigmatisering och depression som infertila kvinnor gör.

Vanliga reaktioner på infertilitet

Människor som lär sig att de är infertila upplever ofta de normala, men icke desto mindre plågsamma känslor som är gemensamma för dem som sörjer någon betydande förlust - i detta fall förmågan att fortplanta sig. Typiska reaktioner inkluderar chock, sorg, depression, ilska och frustration, samt förlust av självkänsla, självförtroende och en känsla av kontroll över sitt öde.

Relationer mellan makar eller partners kan drabbas. Välmenande vänner och familjemedlemmar kan ge missriktade råd och synpunkter som är sårande. Par som behandlar infertilitet kan undvika vänner som är gravida och har barn. De får kämpa med ångestrelaterade sexuell dysfunktion och andra äktenskapliga konflikter.

Stressen av behandlingen

Det finns cirka 40 sätt att behandla infertilitet. Cirka 85% till 90% av patienterna behandlas med mer enkla metoder, som till exempel råd om tidpunkten för samlag, läkemedelsbehandling för att främja ägglossning eller förhindra missfall, och kirurgi för att reparera fortplantningsorgan. Endast ungefär 3% av patienterna som använder mer avancerad assisterad befruktning som in vitro fertilisering (IVF). Medan medicinska åtgärder ger välbehövlig hjälp och hopp, studier tyder på att de också kan lägga till spänningen, ångest och sorg som patienterna upplever redan från infertilitet själv.

Biverkningar Medicinering - Det syntetiska östrogen klomifencitrat (Clomid, Serophene) förbättrar ägglossning och ökar spermieproduktionen, men det kan också orsaka ångest, sömnstörningar, humörsvängningar och irritabilitet (hos kvinnor). Andra infertilitet mediciner kan orsaka depression, mani, irritabilitet och tankeproblem.

Pengar bekymmer - Infertilitet behandling är dyrt. Den genomsnittliga kostnaden för en IVF-cykel med färska embryon, till exempel, är över 5980€. Fertilitetsläkemedel kan lägga till ytterligare 2240€ till 3740€ per cykel. Patienter som inte har försäkringsskydd - endast 15 stater kräver försäkringsskydd för infertilitetsbehandling, och omfattningen av täckningen varierar - eller som inte kan betala för behandlingen kan känna sig hjälplös och hopplös. Även patienter med försäkringsskydd kan finna att copayments eller begränsningar av täckning innebär att de får betala mer än de har råd.

Val och resultat - Över allt, fertilitetsbehandlingar hjälper ungefär hälften av patienterna att bli föräldrar. Men chanserna att lyckas minskar med åldern. Glädjen att bli förälder kan mildras av behovet att anpassa sig till nya roller och tryck. Par som har haft ett tidigare missfall kommer sannolikt att oroa sig för att förlora graviditeten. Äldre par kan diskutera om att få fosterdiagnostik som fostervattenprov.

När behandlingen misslyckas, å andra sidan, en ny cykel av sörjande och ångest kan utlösas. Den ångest kan vara särskilt svår för patienter som bor i nationer som Europa, där den kulturella antagande är att så länge du arbetar hårt och är långlivade, kommer du att lyckas nå ditt mål.

Det är också svårt att veta när du ska sluta söker behandling. Ofta vill en partner för att avsluta behandlingen innan den andra, vilket kan anstränga ett förhållande. De flesta patienter behöver tid för att göra den svåra övergången från att vilja biologiska barn att acceptera att de måste överväga andra alternativ som adoption, eller förbli barnlösa.

Ytterligare utmaningar psykisk hälsa

Enligt forskning, infertila patienter känner sig mer bedrövad än andra människor, men, för det mesta, de är inte mer benägna att ha ångest, depression och andra psykiska sjukdomar än folk i allmänhet. Patienter kan drabbas av allvarliga psykiska problem tillfälligt som de behandlar känslomässiga och fysiska berg-och dalbana som är typisk för fertilitetsbehandling.

Fertilitetsbehandling kan också göra existerande psykiatriska sjukdomar värre. Infertila kvinnor med en historia av depression, till exempel, är mer benägna än andra infertila kvinnor blir deprimerade under behandlingen.

Terapier som kan hjälpa

Rådgivning - Kortfristiga rådgivning kan hjälpa par att minska konflikter och öka coping och beslutsfattande färdigheter. Patienter som har långvariga förändringar i humör eller sömnmönster bör se en psykolog, eftersom dessa kan vara tecken på ångest eller depression.

Helst ska par börja rådgivning innan de börjar fertilitetsbehandling. Vissa studier tyder på att ta itu med depression, ångest och stress, till exempel, kan bidra till att öka chanserna för att föda ett barn. Läkare som arbetar med infertila patienter kan ge information om hur man ska hantera trötthet, minska stress och oro, och förbättra kommunikationen med andra.

Psykoterapi - Studier har visat att två typer av terapi kan lindra mild till måttlig depression infertila patienter upplever. Den första är interpersonell terapi, som fokuserar på att förbättra relationer eller lösa konflikter med andra. Den andra är kognitiv beteendeterapi. Det fungerar genom att hjälpa människor att identifiera och ändra ohälsosamma tankemönster eller beteende. Forskning har visat att enskilda, par eller grupp psykoterapi kan vara till hjälp för behandling av ångest eller depression.

Avslappningstekniker - Experter rekommenderar olika avslappningstekniker för att minska den stora stressen att infertilitet och dess behandling ofta orsakar. Dessa inkluderar mindfulness meditation, djupandning, guidade bildspråk och yoga.

Mediciner - antidepressiva och ångestdämpande mediciner är användbara för måttliga till svåra symtom på depression och ångest. Men kvinnor som tar psykiatrisk medicinering behöver tänka på riskerna för ett växande foster.

Dessutom kan vissa infertilitet mediciner interagerar med psykofarmaka. Till exempel, födelsekontroll kan piller föreskrivna för att reglera ägglossning minska eller öka blodnivåerna av läkemedel som ges för att behandla ångest eller depression.

Svårvunna resolutioner

Även om de psykologiska utmaningar infertilitet kan vara överväldigande, de flesta patienter slutligen nå någon typ av beslut - om att bli föräldrar till biologiska barn, adoptera barn eller beslutar att bygga ett liv utan barn. Men denna resolution är oftast svårt vunnit, och patienter kan känna för alltid förändrats genom upplevelsen av infertilitet.