Vatisa

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit Fakta

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), i vilken slemhinnan i tjocktarmen (kolon eller tarm) och ändtarmen blir inflammerad. Inflammation börjar oftast i ändtarmen och nedre tarmen och sprider sig till hela tjocktarmen. Läs mer om ulcerös kolit ›

Hantering av ulcerös kolit med medicinering

Din läkare kan ordinera medicin för att hjälpa till att kontrollera din ulcerös kolit symtom och förbättra din livskvalitet. Det kommer inte att bota ulcerös kolit. Men det kan hjälpa till att hålla den från att sakta ner dig. Ha ett nära samarbete med din läkare. Du kan ha vissa biverkningar eller dina symtom förändras. I detta fall kan medicineringen eller doseringen måste ändras.

Dessa läkemedel kan minska inflammation och smärta i tarmvägg. De måste förskrivas av läkare. De vanligaste antiinflammatoriska för ulcerös kolit kallas 5-ASA föreningar. De hjälper till att kontrollera symtomen över långa tidsperioder. De kan tas som piller. Men de kan också ses som ett lavemang eller stolpiller direkt in i ändtarmen.

Läs mer om hanteringen av ulcerös kolit med medicinering ›

Att leva med ulcerös kolit

Du kan leva ett fullvärdigt liv även om du har ulcerös kolit. Fokusera på att hålla dina symtom under kontroll. Och låt inte denna sjukdom isolera dig. Genom att planera framåt och arbeta med stödgrupper, kan du hitta sätt att hantera. Och du kan även hjälpa andra som har ulcerös kolit.

Ulcerös kolit är en typ av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).

Gör detta till ditt mål: ". Ulcerös kolit inte kommer att hålla mig från den verksamhet som jag tycker om" Du kan behöva göra en del planering för att nå det målet. Men genom att stanna positiv, kan du hjälpa till att du är i kontroll-inte ulcerös kolit. Här är några andra tips:

Läs mer om att leva med ulcerös kolit ›

Vad är en låg rester kost?

Vad är en "låg rester" diet? Varför skulle det vara klokt? Vilka livsmedel ingår i denna diet och vilken mat bör jag undvika?

Skonsam kost ger färre fasta ämnen för tarmarna att passera ut efter rötning. Normalt är en låg rester kost består av livsmedel som är relativt lätt att smälta. Du kan tänka på dem som är skonsam mot insidan av tarmarna.

Läs mer om en låg rester kost ›

Ulcerös kolit: en inflammatorisk tarmsjukdom

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), där den inre delen av tjocktarmen (kolon eller tarm) och ändtarmen bli inflammerad. Inflammation börjar oftast i ändtarmen och nedre (sigmoideum) tarmen och sprider sig uppåt till hela tjocktarmen. Ulcerös kolit sällan drabbar tunntarmen, med undantag för den nedre delen, ileum.

Inflammationen orsakar diarré, eller frekvent tömning av kolon. Eftersom cellerna på ytan av slemhinnan i tjocktarmen dör och kasta av, sår (öppet sår) formen och kan orsaka utsläpp av pus och slem, förutom blödning.

Även om barn och äldre människor ibland utveckla ulcerös kolit, det oftast börjar mellan åldrarna 15 och 30. Det drabbar män och kvinnor lika och verkar köra i vissa familjer.

Läs mer om den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit ›