Vatisa

Anemi

Översikt av anemi

Anemi är en vanlig blodsjukdom som uppstår när det finns färre röda blodkroppar än normalt, eller det finns en låg koncentration av hemoglobin i blodet.

  • hemoglobin - den del av blodet som distribuerar syre från lungorna till vävnader i kroppen.

  • hematokrit - mätning av den procentuella andelen röda blodceller som finns i en specifik volym av blod.

Läs mer om anemi ›

Vad är järnbristanemi?

Järn-brist anemi kan orsakas av följande:

  • kost låg på järn
    Järn erhålls från livsmedel i vår kost, dock endast 1 mg järn absorberas för varje 10 till 20 mg järn ingested. En person som inte kan ha en balanserad järn-rik kost kan lida av någon grad av järnbristanemi.

  • kroppsförändringar
    Ett ökat järnbehov och ökad produktion av röda blodkroppar krävs när kroppen går igenom förändringar såsom tillväxt sprutar hos barn och ungdomar, eller under graviditet och amning.

Läs mer om järnbristanemi ›

Aplastisk anemi

Aplastisk anemi uppstår när benmärgen producerar för få av alla tre typer av blodkroppar: röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Ett minskat antal röda blodkroppar orsakar hemoglobin att släppa. Ett reducerat antal vita blodkroppar gör patienten mottaglig för infektion. Och, ett minskat antal blodplättar orsakar att blodet inte skall koagulera lika lätt.

Läs mer om aplastisk anemi ›

Vad är hemolytisk anemi?

Hemolytisk anemi är en sjukdom där de röda blodkropparna förstörs snabbare än benmärgen kan producera dem. Termen för destruktion av röda blodkroppar är hemolys. Det finns två typer av hemolytisk anemi, bland annat följande:

  • inneboende - destruktion av röda blodkroppar på grund av en defekt i de röda blodceller själva. Inneboende hemolytiska anemier är ofta ärftlig, såsom sickle-cell anemi och thalassemi. Dessa sjukdomar producera röda blodkroppar som inte lever så länge som normala röda blodkroppar.

Läs mer om hemolytisk anemi ›

Järn: ett viktigt mineral i din kost

Järn är en metall som är väsentligt för livet. Det är en del av proteiner och enzymer som finns i hela kroppen, inklusive hemoglobin och myoglobin, som båda hjälper bär syre i blodet, enligt byrån av kosttillskott (ODS). Järn är en viktig del av dina muskler, och det hjälper till att reglera tillväxten av celler. Järn kommer från maten du äter. Din kropp lagrar överskott av järn för framtida bruk.

Läs mer om järn ›

Vad är det buzz kring vitamin B12?

Vilken idrottsman vill inte kasta bollen hårdare, springa snabbare, eller pumpa mer järn än konkurrenterna? Viljan att vara den bästa driver många att göra vad de kan för att få en prestationskant, och vissa högprofilerade idrottare hävdar att de har tagit injektioner av vitamin B12 i ett uppenbart försök att öka energi eller prestanda. Men gör B 12 skott verkligen hjälpa?

Läs mer om vitamin B12 ›