Vatisa

Irritable bowel syndrome (IBS)

Irritable bowel syndrome fakta

Irritable bowel syndrome är en vanlig tarm sjukdom som leder till kramper, gassiness, uppblåsthet och förändringar i tarm vanor. Läs mer om colon irritabile ›

Irritable bowel syndrome (IBS)

IBS kallas en funktionell störning eftersom det inte finns något tecken på sjukdom när tjocktarmen undersöks. Eftersom läkarna har inte kunnat hitta en organisk orsak, IBS ofta har tros vara orsakad av känslomässig konflikt eller stress. Även stress kan förvärra IBS symtom, visar forskning att andra faktorer är också viktiga.

Läs mer om ibs ›

En närmare titt på colon irritabile

Irritable bowel syndrome (IBS) är inte en sjukdom, det är en sjukdom som stör den normala funktionen i tjocktarmen (kolon) och kännetecknas av kramper, buksmärta, uppblåsthet, förstoppning och diarré. I det förflutna har det kallats kolit, slemhinnor kolit, spastisk kolon eller spastisk tarm. IBS innebär hur musklerna i tarmarna fungerar och hur smärtan upplevs i tarmen, men inte permanent skada tjocktarmen, och inte leder till blödning eller en allvarlig sjukdom som cancer eller inflammatoriska tarmsjukdomar (Crohns sjukdom eller ulcerös kolit). De flesta människor kan kontrollera sina symptom med kost, stresshantering och mediciner. Men för vissa människor, kan IBS störa arbetet, sociala evenemang och resor.

Läs mer om denna sjukdom ›

Idéer för att hjälpa fiber upp din kost

Tugga på detta: Om du är som många människor, du är fiber-utmanas. De flesta människor konsumerar endast 15 gram fibrer per dag i stället för de rekommenderade 20 gram till 35 gram, enligt National Cancer Institute. USDA 2005 års riktlinjer rekommenderar 14 gram fibrer per 1000 kalorier i kosten.

Lär dig fler sätt att fiber upp din kost ›

Irritable bowel syndrome (IBS): frågor att ställa din läkare

  1. Vad är IBS? Hur uppstår det?

  2. Vilka sjukdomar kan härma IBS?

  3. Finns det effektiva sätt att minska stressen? Kan yoga eller meditation hjälpa till?

  4. Vilken typ av kost hjälper med IBS symptom? Vilken typ av livsmedel eller ämnen ska jag undvika?

Läs mer om frågor att ställa din läkare om ibs ›

Irritable bowel syndrome hos barn

Irritable bowel syndrome är en av de manifestationer av funktionella buksmärtor. Funktionell betyder att det inte finns någon organisk sjukdom. Funktionell buksmärta beskriver en konstellation av symptom som en följd av intestinala motilitetsstörningar. Symtomen kan vara:

  • flatulens

  • uppblåsthet

  • diarré

  • förstoppning

Läs mer om IBS på barn ›

När ditt barn har irriterad skål syndrom

Irritable bowel syndrome (IBS) är en vanlig sjukdom hos barn. Det påverkar barnets mag-tarmkanalen, där livsmedel bryts ner för att ge ditt barn energi och hjälpa honom att växa. IBS orsakar irritation i tjocktarmen (kolon). Det är där vattnet absorberas av avfall innan den passerar ut ur kroppen. IBS kan komma och gå, men det finns saker du kan göra för att hjälpa ditt barn att må bättre.

Lär dig vad du ska göra när ditt barn har ibs ›