Vatisa

Motion för gravt olämpliga

Du har varit ur form tidigare, men den här gången är det allvar. Du kan inte gå över ett rum utan huffing och pustande. Armarna tröttnar uppackning en matkasse. Du bär mer och mer övervikt. Och du kan inte komma ihåg förra gången du fick någon riktig träning.

Om du ser dig själv i bilden, har du anledning till oro. Du kan helt enkelt vara otjänliga eller du kanske har underliggande medicinska sjukdomar som beröva dig uthållighet. Innan närmar sig ett träningsprogram, se din läkare. Om det visar sig att du är helt enkelt olämpliga, är det dags att börja ditt träningsprogram. Att vara olämpliga rånar dig av kvalitet och livsglädje. En stillasittande livsstil sätter också du i riskzonen för allvarliga sjukdomar och för tidig död.

Fördelar med motion

Det omvända gäller också. Regelbunden motion kan förbättra din livskvalitet, minska riskfaktorer och vända utvecklingen av vissa sjukdomar.

"Du kan dra stora fördelar, även om din soffa-potatis livsstil redan har börjat ta en vägtull," säger Wayne Miller, Ph.D., en övning vetenskap specialist i Washington, DC "Utmaningen är att utveckla de attityder och färdigheter att utöva en fortlöpande del av ditt liv. "

Det kräver engagemang och organisation, även för dem som är i relativt gott skick eller måttligt aktiv. Om du är seriöst olämpliga, kommer jobbet förmodligen svårare.

Till exempel:

  • Du måste bryta sig fri från månader eller år av stillasittande vanor och börja se dig själv som en aktiv person, kanske för första gången.

  • Du kan också ha underliggande hälsoproblem som är förknippade med långvarig inaktivitet, till exempel extra vikt, högt blodtryck, cirkulationsproblem eller diabetes. Innan du börjar med någon fitness aktivitet, kolla med din läkare för att avgöra om du har några hälso sjukdomar som motion kan påverka. "Om du inte har en underliggande hälsa sjukdom, är det viktigt att få den under kontroll", säger dr Miller. Om du har diabetes, till exempel lära sig att kontrollera dina blodsockernivåer och gör nödvändiga kost justeringar före och efter aktiviteter. Om du har högt blodtryck, se till att ditt blodtryck svarar normalt för att träna.

  • Och, naturligtvis, om du inte har klättrat en kulle på ett tag, kommer du antagligen behöva gå långsamt i början och ta några pauser längs vägen.

"Gör vad du kan," uppmanar Kathie Davis, chef för San Diego-baserade IDEA, hälso-och Fitness Association of Fitness Professionals. "När du bara början, är en verksamhet bättre än ingenting. Det viktiga är att välja aktiviteter som du tycker om och stanna med dem."

Gör dig redo för framgång

"För att öka dina chanser att långsiktig framgång och för att minska risker, vara väl informerad innan du börjar ditt träningsprogram," säger Dr Miller. "Var realistisk om vad du vill uppnå och göra en seriös satsning på att göra det."

Här är några strategier:

  • Sätt upp mål. Tänk på vad hälsofördelar som du vill uppnå: lägre blodtryck, ökad kondition, friskare kroppssammansättning (mer muskler, mindre fett). Bestäm med din läkare det bästa sättet att kartlägga dina framsteg.

  • Var realistisk. Få smart om vad motion kan göra för dig-och hur snabbt. I allmänhet, för varje år du har varit stillasittande, det tar en eller två månader av träning för att kompensera för det du förlorat i fitness.

  • Om möjligt, börja med en professionell. Åtminstone i början, är det viktigt att arbeta med en tränare eller sjukgymnast som är medveten om din sjukdom och som kan hjälpa dig att utforma ett säkert, effektivt program. Om du har underliggande hälsoproblem, bör de hjälpa dig att övervaka effekterna av motion och göra nödvändiga justeringar.

  • Sätt gym front och center. Alla program som beror på dig att gå upp tidigt eller rakning tid från andra aktiviteter är osannolikt att hålla. Istället, hitta något du är villig att ge upp-som att titta att nattliga game show, eller kommer hem träningsutrustning och motion medan du tittar på den nattliga game show.

"Tänk på motion som alla andra långsiktiga relationer. Den behöver och förtjänar verklig kvalitetstid", säger dr Miller. "Du vill passa motion i ditt liv, inte krama in den"