Vatisa

Sömnstörningar

Sömnstörningar fakta

Sömnstörningar påverka en persons förmåga att få en god natts sömn. Exempel inkluderar sömnlöshet, restless legs syndrome, snarkning och sömnapné. Läs mer ›

Sömnapné Fakta

Sömnapné är en vanlig-men potentiellt allvarlig andningsstörning där andningen upphör eller blir ytlig under sömnen. Tidig upptäckt och behandling är viktig eftersom sömnapné kan vara associerad med andra sjukdomar, som oregelbunden hjärtrytm, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Sömnapné Fakta ›

Insomnia: 10 tips som hjälper dig att sova

På jakt efter några bra Zzzs? Personer med sömnlöshet, en mycket vanlig sömnstörning, ofta har svårt att somna eller sova. Detta kan orsaka stora problem nästa dag, vilket försämrar funktionen, energi och humör. Så vad kan du göra för att få en god natts sömn? Här är 10 tips.

Få fler tips som hjälper dig att sova ›

Översikt av sömnproblem

Sömn är inte bara vila eller ta en paus från hektiska rutiner - det är viktigt att fysiska och emotionella hälsa. Tillräcklig sömn kan också spela en roll i att hjälpa kroppen återhämta sig från sjukdom och skada. Otillräcklig sömn över en tidsperiod som är förknippad med fetma, diabetes, hjärtsjukdomar och depression.

Läs mer om sömnproblem ›

Lösningar för en sömnlös natt

En god natts sömn är mer än skönhet vila. Det är så nödvändigt att god fysisk och psykisk hälsa som att äta en hälsosam kost, träna och behålla din vikt. Inte få tillräckligt djup sömn regelbundet kan öka risken för bilolyckor, minnesproblem och viktökning, säger det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och stroke.

Läs mer om lösningar för en sömnlös natt ›

Perioder, graviditet, klimakteriet och sömn

Forskare är inte säker på varför kvinnor verkar ha mer problem med att sova än män, men de har märkt att kvinnor har det svårast när hormonnivåerna varierar.

Läs mer om vad som påverkar din förmåga att sova ›