Vatisa

Endometrial biopsi informationen

(Biopsi-endometriet)

Förfarande översikt

Vad är en endometrial biopsi?

En endometrial biopsi är ett ingrepp som utförs för att få ett litet vävnadsprov från livmoderslemhinnan, som kallas endometrium. Efter biopsi, är det endometrial vävnad undersöks i mikroskop för att identifiera förekomsten av onormala celler, eller effekterna av hormoner på endometriet.

Andra relaterade förfaranden som används för att utvärdera och behandla endometrial problem inkluderar dilatation och skrapning (D & C), hysteroskopi, och endometrial ablation. Se dessa förfaranden för ytterligare information.

Menstruationscykeln:

Illustration som visar menstruationscykeln

Med varje menstruationscykel, förbereder endometriet i sig att ge näring åt ett foster, eftersom ökade nivåer av östrogen och progesteron hjälp att förtjocka dess väggar. Om befruktning inte inträffar, endometrium, tillsammans med blod och slem från vagina och cervix (den nedre, smala delen av livmodern belägen mellan blåsan och rektum) späd menstruationsflödet (även kallad menstruation), som lämnar kroppen genom slidan. Efter klimakteriet, slutar menstruation och en kvinna ska inte ha någon blödning.

Vad är kvinnliga bäckenorganen?

De organ och strukturer av de kvinnliga bäckenet är:

Illustration av anatomin hos den kvinnliga bäckenområdet

 • Endometrium - slemhinnan i livmodern

 • Livmodern - även kallad livmodern, livmodern är ett ihåligt, päronformat organ som ligger i en kvinnas nedre delen av magen, mellan urinblåsan och ändtarmen. Livmodern skjul dess foder varje månad under menstruationen, om ett befruktat ägg (ägget) blir implanterade och graviditet följer.

 • Äggstockar - två kvinnliga fortplantningsorganen ligger i bäckenet där äggceller (ägg) utveckla och lagras och där de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron produceras

 • Cervix - den nedre, smala delen av livmodern belägen mellan blåsan och ändtarmen, som bildar en kanal som öppnar in i slidan, vilket leder till utsidan av kroppen

 • Vagina - passagen genom vilken vätska passerar ut ur kroppen under menstruationen. Även kallad "förlossningskanalen," slidan ansluter livmoderhalsen och vulva (externa genitalia).

 • Vulva - den externa delen av de kvinnliga könsorganen

Skälen för förfarandet

En endometrial biopsi kan utföras av flera skäl. Vid utvärdering och behandling av infertilitet (oförmåga att föreställa sig), en biopsi av livmoderslemhinnan celler flera dagar före menstruationen kan visa den endometrial svar på hormonerna östrogen och progesteron och kan avgöra om ägglossningen har inträffat.

En endometrial biopsi kan rekommenderas för kvinnor med onormal menstruationsblödning, blödning efter menopaus, eller avsaknad av uterin blödning. Biopsiresultat kan tyda på cellförändringar i samband med hormonnivåer, eller förekomsten av onormala vävnader såsom muskelknutor eller polyper, vilket kan leda till onormal blödning. Endometriebiopsi kan också användas för att kontrollera om livmoder infektioner såsom endometrit.

En endometrial biopsi kan också användas för att kontrollera effekterna av hormonbehandling eller för att upptäcka förekomst av onormala celler eller cancer. Endometriecancer är den vanligaste cancer i de kvinnliga fortplantningsorganen.

Det kan finnas andra skäl för din läkare att rekommendera en endometrial biopsi.

Risker med förfarandet

Som med alla kirurgiska ingrepp kan komplikationer uppstå. Några möjliga komplikationer kan innefatta, men är inte begränsade till, följande:

 • Blödning

 • Bäcken infektion

 • Punktering av livmoderväggen med biopsianordningen - sällsynta

Patienter som är allergiska eller känsliga för läkemedel, jod, eller latex bör meddela sin läkare.

Om du är gravid eller misstänker att du kan vara gravid, ska du meddela din läkare. Endometriebiopsi under graviditet kan leda till missfall.

Det kan finnas andra risker beroende på din specifika medicinska sjukdom. Var noga med att diskutera eventuella problem med din läkare innan förfarandet.

Vissa faktorer eller sjukdomar kan störa en endometrial biopsi. Dessa faktorer innefattar, men är inte begränsade till, följande:

 • Akuta vaginala eller cervikala infektioner

 • Akut inflammation i lilla bäckenet

 • Livmoderhalscancer

Innan det förfarande som

 • Din läkare kommer att förklara ingreppet för dig och erbjuder dig möjlighet att ställa några frågor som du kan ha om förfarandet.

 • Du kommer att ombes att underteckna ett medgivande som ger ditt tillstånd till förfarandet. Läs formuläret noggrant och ställa frågor om något är oklart.

 • I allmänhet ingen föregående beredning, såsom fasta eller sedering, som krävs. Dock kan din läkare rekommendera att du tar en smärtstillande 30 minuter innan proceduren.

 • Om du är gravid eller misstänker att du är gravid, ska du meddela din läkare.

 • Meddela din läkare om du är känslig för eller är allergisk mot något läkemedel, jod, latex, tejp och narkosmedel (lokalt och allmänt).

 • Meddela din läkare om alla mediciner (receptbelagda och over-the-counter) och naturläkemedel tillägg som du tar.

 • Meddela din läkare om du tidigare har haft blödningssjukdomar eller om du tar något antikoagulantia (blodförtunnande) läkemedel, acetylsalicylsyra eller andra läkemedel som påverkar blodets koagulering. Det kan vara nödvändigt för dig att stoppa dessa mediciner före ingreppet.

 • Din läkare kan begära att du håller ett register över dina menstruationscykler. Du kan behöva schemalägga förfarandet för en viss tid på din cykel.

 • Om ett lugnande medel ges innan ingreppet, kommer du behöver någon att köra dig hem efteråt.

 • Du kanske vill ta en sanitär servett att bära hem efter ingreppet.

 • Baserat på din medicinska sjukdom, kan din läkare begära andra specifika förberedelser.

Under förfarandet

En endometrial biopsi kan utföras i en läkares kontor, i öppen vård, eller som en del av din vistelse på ett sjukhus. Förfaranden kan variera beroende på din sjukdom och din läkares praxis.

Generellt följer en endometriebiopsi denna process:

 1. Du kommer att bli ombedd att klä av sig helt eller från midjan och ner och sätta på ett sjukhus klänning.

 2. Du kommer att instrueras att tömma blåsan före ingreppet.

 3. Du kommer att ligga på ett undersökningsbord, med dina fötter och ben stöd som för ett bäcken undersökning.

 4. Din läkare kommer att infoga ett instrument som kallas spekulum i slidan för att sprida väggarna i slidan isär för att exponera livmoderhalsen.

 5. Livmoderhalsen kommer att rengöras med en antiseptisk lösning.

 6. Läkaren kan bedöva området med hjälp av en liten nål för att injicera medicin, eller en bedövande sprej kan tillämpas på livmoderhalsen.

 7. En typ av tång, en så kallad tenaculum, kan användas för att hålla cervix stadig för biopsi. Du kan känna viss kramp när tenaculum tillämpas.

 8. En tunn, stång-liknande instrument, som kallas en uterin ljud, kan införas genom den cervikala öppningen för att bestämma längden av livmodern och en plats för biopsi. Detta kan orsaka viss kramp. Ljudet kommer då att tas bort.

 9. Ett tunt rör, som kallas en kateter kommer att införas genom den cervikala öppningen in i livmodern. Katetern har ett mindre rör (inre kolv) inuti denna. Läkaren kommer att dra tillbaka det inre röret skapa sug vid änden av katetern. Läkaren kommer sedan försiktigt rotera och flytta spetsen av katetern in och ut för att samla in små bitar av endometrial vävnad. Detta kan orsaka viss kramp.

 10. Mängden och placeringen av vävnad tas bort beror på orsaken till endometrial biopsi.

 11. Katetern och spekulum kommer att tas bort och vävnaden kommer att placeras i ett konserveringsmedel.

 12. Den endometrievävnad kommer att skickas till ett laboratorium för undersökning.

Efter ingreppet

Efter ingreppet, kan du vila några minuter innan du går hem. Om du har fått någon typ av lugnande medel, kommer du behöver någon att köra dig hem.

Du kanske vill ha en binda för blödning. Det är normalt att ha några milda kramper och stänkblödning eller vaginal blödning under några dagar efter ingreppet. Ta ett smärtstillande medel för ömhet som rekommenderas av din läkare. Acetylsalicylsyra eller vissa andra smärtstillande medel kan öka risken för blödning. Var noga med att ta endast rekommenderade läkemedel.

Du kan instrueras att inte douche, använda tamponger, eller ha samlag två till tre dagar efter en endometrial biopsi, eller under en period som rekommenderas av din läkare.

Du kan också ha andra begränsningar för din verksamhet, inklusive någon ansträngande aktivitet eller tunga lyft.

Du kan återgå till din vanliga kost, om inte din läkare råder dig annorlunda.

Din läkare kommer att ge dig råd om när du ska tillbaka för ytterligare behandling eller vård.

Meddela din läkare om du har något av följande:

 • Kraftig blödning eller blödning längre än två dagar efter ingreppet

 • Illaluktande avlopp från slidan

 • Feber och / eller frossa

 • Svår lägre buksmärtor

Din läkare kan ge dig ytterligare eller alternativa anvisningar efter ingreppet, beroende på din situation.

Online-resurser

Innehållet tillhandahålls här är endast i informationssyfte och var inte avsedd att diagnostisera eller behandla en åkomma eller sjukdom eller ersätta professionell medicinsk rådgivning du får från din läkare. Rådgör med din läkare med eventuella frågor eller funderingar du kan ha om din sjukdom.

Denna sida innehåller länkar till andra webbplatser med information om detta förfarande och tillhörande hälsosjukdomar. Vi hoppas att du hittar dessa platser till hjälp, men kom ihåg att vi inte kontrollerar eller godkänner den information som presenteras på dessa webbplatser, inte heller dessa platser godkänna informationen här.

Europeiska cancersamhälle

Europeiska College of obstetriker och gynekologer

National Cancer Institute (NCI)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine

Nationella kvinnors hälsa informationscenter