Vatisa

Impotens

Vad är impotens?

Impotens eller erektil dysfunktion, är oförmågan hos en man att uppnå och behålla en erektion tillräckligt fast för att delta i eller helt samlag. Även om det är vanligare hos äldre män, kan impotens inträffa i alla åldrar. Impotens är inte en normal följd av åldrandet. Cirka 70% av erektil dysfunktion beror på sjukdomar som diabetes och åderförkalkning, är ytterligare 10% till 20% på grund av psykologiska faktorer, och den återstående delen är relaterad till mediciner, livsstilsfaktorer och skador (Källa: NIDDK ).

Att uppnå en erektion är en komplicerad process som kräver överföring av förnimmelser från underlivet till nervsystemet och återlämnande av nervimpulser till musklerna och blodkärlen i penis. Allt som stör detta utbyte, till exempel sjukdom eller skada av blodkärl, muskler och nerver, kan göra att uppnå och bibehålla en erektion svårt. Psykologiska faktorer, såsom ångest och depression, kan också störa erektionsförmåga. Ångest och depression kan också utvecklas som en följd av impotens.

Lyckligtvis är impotens oftast behandlingsbara. Det behövs en grundlig utvärdering som börjar med en historia och fysisk undersökning för att diagnostisera den bakomliggande orsaken. När orsaken till impotens bestäms, kan behandlingen skräddarsys för att rikta den orsak och andra bidragande faktorer. Behandlingar som används för impotens kan inkludera medicinering, vakuumanordningar, kirurgi och psykoterapi.

Eftersom impotens kan vara på grund av hälsoproblem som kan påverka hela kroppen, och eftersom det kan störa ens livskvalitet, är det viktigt att prata med din läkare om du har problem med att uppnå eller behålla en erektion. Med ökande diskussion av impotens i media, tillsammans med framsteg inom behandling, män är nu mycket mer bekväm med att prata med sin läkare om impotens. Det är för närvarande uppskattas att mellan 15 och 30 miljoner män i Europa drabbas av impotens (Källa: NIDDK ).

Det är mycket viktigt att s eek snabb medicinsk vård om du upplever impotens, inte bara för att impotens kan bero på underliggande hälsoproblem, men eftersom behandlingen kan förbättra din livskvalitet. Impotens är inte en medicinsk nödsituation, men det kan vara förknippade med sjukdomar som kan få allvarliga komplikationer.

Symptom

Vilka är symtomen av impotens?

Impotens eller erektil dysfunktion, är oförmågan hos en man att uppnå och behålla en erektion tillräckligt fast för att delta i eller helt samlag. Impotens visar på olika sätt hos olika individer. Du kanske upptäcker att du inte kan få erektion alls, eller du kanske kan uppnå en erektion, men bara en kort stund.... Läs mer om impotens symtom

ORSAK

Vad orsakar impotens?

Merparten av tiden, är impotens en fysisk orsak. Att uppnå en erektion är en komplicerad process som kräver din kropp att överföra förnimmelser från underlivet till nervsystemet och återgå nervimpulser till musklerna och blodkärlen i penis. Allt som stör detta utbyte, till exempel sjukdom eller skada av blodkärl, muskler och nerver, kan leda till impotens. Psykologiska faktorer som ångest och depression kan också störa din erektionsförmåga.... Läs mer om impotens orsaker

BEHANDLINGAR

Hur är impotens behandlas?

Behandling av impotens börjar med en livslång program för regelbunden medicinsk vård, vilket gör att din läkare för att ge tidiga screeningtest. Regelbunden medicinsk vård ger också en möjlighet för din läkare att snabbt utvärdera symptom och dina risker för att utveckla impotens. Behandling av impotens är baserad på dess orsak.... Läs mer om impotens behandlingar

Fler artiklar