Vatisa

Crohns sjukdom översikt

Crohns sjukdom förvärrar tarmarna och orsakar symptom som kan komma och gå under en livstid.

Denna sjukdom involverar vanligtvis tunntarmen, oftast den nedre delen kallas ileum. Men i vissa fall är både de små och stora tarmarna påverkas.

Crohns sjukdom drabbar män och kvinnor lika. Det verkar att köra i vissa familjer-cirka 20 procent av personer med Crohns sjukdom har en släkting med någon form av inflammatorisk tarmsjukdom.

Orsaker

Det finns många teorier om vad som orsakar Crohns sjukdom. En teori föreslår att ett virus eller en bakterie påverkar kroppens immunförsvar och utlöser en inflammatorisk reaktion i tarmväggen. Även om en hel del bevis säger att människor med denna sjukdom har avvikelser i immunsystemet, är det inte känt om immun problem är en orsak eller en följd av sjukdomen.

Diagnostiska test och förfaranden

Bör undersökas Människor som har upplevt kronisk buksmärta, diarré, feber, viktminskning, och anemi efter tecken på Crohns sjukdom. Förutom en fullständig anamnes och fysisk undersökning kan Crohns sjukdom diagnostiseras på många sätt.

Pall kultur: kontroller av förekomsten av onormala bakterier i tarmkanalen som kan orsaka diarré och andra problem.

Esophagogastroduodenoscopy (även kallad EGD eller övre endoskopi): gör det möjligt för läkaren att undersöka insidan av matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen och ta bort vävnad eller celler för vidare undersökning (biopsi).

Koloskopi: gör det möjligt för läkaren att se hela längden av tjocktarmen och kan ofta hjälpa till att identifiera onormala utväxter, inflammerad vävnad, sår och blödningar. Detta gör det också möjligt för läkaren att utföra en biopsi.

Övre GI (gastrointestinal) serie: undersöker organ i övre delen av matsmältningssystemet: matstrupe, magsäck och tolvfingertarmen (den första delen av tunntarmen).

Lägre GI (gastrointestinala)-serien: undersöker ändtarmen, tjocktarmen och den nedre delen av tunntarmen.

Behandling

Vid denna tid finns det ingen bot för Crohns sjukdom. Flera metoder finns tillgängliga för att hjälpa till att kontrollera det. De vanliga målen med behandlingen är att förbättra kost, kontrollera inflammation och lindra buksmärtor, diarré, och rektal blödning.

Behandling för Crohns kan innefatta läkemedelsbehandling (anti-inflammatoriska mediciner, kortison eller steroider, immunförsvar dämpare, biologiska terapier, antibiotika, mot diarré och vätske ersättare), en specialiserad kost och kosttillskott, eller kirurgi.

Det finns inget sätt att förutsäga när en eftergift kan inträffa eller när symtomen kommer tillbaka. Symtom på sjukdomen kan likna andra medicinska sjukdomar eller problem, så det är viktigt att kontakta en läkare när Crohns sjukdom blossar upp.