Vatisa

Metabola syndromet

Metabola syndromet

Det metabola syndromet är en grupp av riskfaktorer som kan göra dig mer benägna att utveckla vissa hälso sjukdomar, däribland hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Läs mer om metabola syndromet ›

Metabola syndromet och pre-diabetes

Ett kännetecken för metabola syndromet är en ökad nivå av glukos i blodet. Detta kan också vara ett tecken på pre-diabetes. När du har pre-diabetes, risken att utveckla fullt utvecklad diabetes ökar. Din chans att utveckla hjärtsjukdom och stroke går upp också. Den goda nyheten är att du kan hjälpa till att kontrollera och eventuellt vända pre-diabetes genom att göra några grundläggande förändringar i livsföringen.

Läs mer om metabola syndromet och pre-diabetes ›

Hotet om det metabola syndromet

Det metabola syndromet är ett kluster av riskfaktorer som kraftigt ökar risken för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

Riskfaktorer

De bakomliggande orsakerna som leder till utvecklingen av det metabola syndromet är fetma och insulinresistens. Enligt Europeiska College of Cardiology, dessa riskfaktorer utgör syndromet:

  • En hög nivå av triglycerider-mer än 150 mg / dL
  • En låg nivå av HDL (det "goda" kolesterolet)-under 40 mg / dL för män eller 50 mg / dL för kvinnor
Läs mer om hotet från metabola syndromet ›

Sambandet mellan hjärtsjukdomar och metabola syndromet

Metabola syndromet är en grupp av riskfaktorer som kan göra dig mer benägna att utveckla vissa hälsosjukdomar. Dessa inkluderar hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Fetma, fysisk inaktivitet, och genetik kan spela en roll i huruvida någon utvecklar metabolt syndrom. Samma faktorer som också bidrar till hjärtsjukdomar. Göra positiva livsstilsförändringar kan hjälpa dig att ta hand om metabola syndromet och hantera hjärtsjukdomar.

Läs mer om sambandet mellan hjärtsjukdomar och metabola syndromet ›

Metabola syndromet sätter tonåringar i riskzonen

Din läkare kan ha sagt till dig att gå ner i vikt och titta på ditt kolesterol. Nu kan din tonåring läkare att varna honom eller henne att göra detsamma.

Anledningen? "Syndrom X", eller det metabola syndromet. Det metabola syndromet är ett namn som ges till ett kluster av riskfaktorer kopplade till kroppens ämnesomsättning som kan leda till hälsoproblem på vägen, bland annat en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, njursjukdom, och typ 2-diabetes. Den grupp av riskfaktorer som kallas det metabola syndromet förefaller vara vanligast hos personer med bukfetma. Uppskattningsvis 8 till 9 procent av tonåringar i åldern 12 till 19 har det metabola syndromet och priset har fördubblats under de senaste två decennierna.

Lär dig hur metabola syndromet sätter tonåringar i riskzonen ›

Kan du ha metabola syndromet?

Den europeiska Heart Association (AHA) erkänner metabola syndromet som ett problem med växande oro, särskilt för dem över 60 år. Forskning tyder på att mer än 47 miljoner människor har det. Eftersom befolkningen i Europa blir allt äldre och därför metabola syndromet prevalensen ökar med åldern, har AHA uppskattat att metabola syndromet snart kommer att bli den främsta riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom, före rökning. Ökande andelen fetma är också tänkt att vara relaterade till den ökande andelen metabola syndromet.

Lär dig om du kunde ha metabola syndromet ›