Vatisa

Inflammation: kroppens nya bad guy

Hjärtsjukdomar och cancer, de två mest dödliga mördare i vår tid, är var och en som berörs av ett immunsvar som kan spela en nyckelroll i en rad kroniska sjukdomar, säger forskarna.

Det immunsvar är inflammation.

Inflammation är normalt och nödvändigt att kämpa mot en sinus-infektion eller hjälpa till att läka ett snitt. Men ibland kan det sväva utom kontroll, vilket orsakar svår sjukdom och död. Den process som gör inflammation springa amok är komplex. Det verkar variera med avtryckaren och den del av kroppen det invaderar.

"Vår uppskattning för hur inflammation kan göra är att växa," säger Carl Nathan, Ph.D., en New York-immunologi expert. "På många sätt har vi en epidemi av kronisk inflammation."

Nytt sätt att tänka

Hjärtsjukdom är ett exempel, säger han. Läkarna brukade tänka på åderförkalkning, härdning och förträngning av artärer, som ett problem med hur kroppen lagrar fett i blodet. "Nu vet vi att det är en följd av kronisk inflammation", säger han.

I hjärtsjukdom, kronisk inflammation skadar insidan av kranskärlen och gör dem benägna att plack som täpper till blodkärlen. Inflammation är en av spelarna som gör plack mer benägna att brista inuti en artär, vilket leder till en blodpropp. En blodpropp kan då leda till en hjärtattack.

Kronisk inflammation spelar också en roll i vissa cancerformer, diabetes, astma, reumatoid artrit, osteoartrit, lupus, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, Barretts esofagus, makuladegeneration, och fetma. Det delar skulden för störningar i centrala nervsystemet såsom multipel skleros, Alzheimers sjukdom, och Lou Gehrig sjukdom, säger Richard M. Ransohoff, MD, en Cleveland forskare på neuroinflammation. "Vid vissa sjukdomar är det en drivande kraft och i andra fall spelar en mindre roll", säger han.

"Men saken inflammation," Dr Nathan tillägger, "är att det är på väg att hända hela tiden. Det är en slags licens att döda, men något hindrar det, och vi behöver lära oss mycket mer om den mekanismen."

Vad du kan göra

Vad kan du göra för att minska risken att inflammation kan leda till hjärtsjukdomar, cancer, diabetes, eller någon annan kronisk sjukdom?

Först, ta reda på om du redan har kronisk inflammation. Fråga din läkare om ett blodprov för C-reaktivt protein, som kan visa om du kanske har kronisk inflammation. Testet, som kostar cirka 40€ och omfattas av vissa försäkringar, har nyligen förbättrats. "Vi vet att en hög C-reaktivt protein är en indikator på ökad risk för en hjärtinfarkt, "Dr Ransohoff säger. Forskare väger hur det testet kan hjälpa gauge risk för cancer och andra sjukdomar. När du har C-reaktivt protein kontrolleras, se till att tala om för din läkare om du är inte tillräckligt med en förkylning eller annan infektion, eftersom testet inte kan vara korrekt.

Arbeta med din läkare för att förebygga och kontrollera infektioner och autoimmuna sjukdomar såsom reumatoid artrit. Båda kan leda till ökad inflammation. Detta, i sin tur, kan orsaka hjärtsjukdomar och cancer.

Ät en näringsrik kost och få motion. Matmissbruk kan kvittas den inflammatoriska processen, vilket kan spela en nyckelroll i fetma. Motion släpper proteiner som bekämpar inflammation.

Minska stressen. Höga spännings nivåer orsaka C-reaktivt protein att spika, säger Robert Genco, DDS, Ph.D., en buffel specialist i oral biologi och mikrobiologi. Dr Genco har studerat länkarna mellan diabetes, hjärtsjukdomar och tandköttsproblem i mer än 25 år. Infektionen från tandköttsproblem "orsakar en hyperinflammatory svar som ser ut att påverka vissa systemiska sjukdomar, särskilt diabetes ", säger han.

Fråga din läkare om en daglig låg dos acetylsalicylsyra är rätt för dig. Aspirin kan hjälpa avvärja en hjärtinfarkt och cancer i tjocktarmen. Fråga om ett kosttillskott med fiskolja kan hjälpa också.