Vatisa

Kan en psykoterapeut hjälp när du har lupus?

När du har lupus, kan du räkna med att känna sig trött ibland. Du kanske vet att muskelsmärta och svullna leder är vanliga symtom. Och du förstår att du ibland kommer att känna frustrerad som du lär dig att hantera den oförutsägbara symptom nödraketer. Ändå finns det en sak som du kanske inte förvänta sig att uppleva när du har lupus: depression.

Depression kan påverka mer än ditt humör när du har lupus. Det kan göra det svårt att bara ta sig igenom dagen och följa din behandlingsplan. Lyckligtvis kan en typ av rådgivning som kallas psykoterapi hjälpa dig att känna dig mer som dig själv igen.

Vad orsakar depression?

Upp till 60 procent av patienter med en kronisk sjukdom, som lupus, utveckla depression. För personer med lupus, finns det flera orsaker till att depression kan förekomma:

  • Lupus kan påverka det centrala nervsystemet, vilket kan leda till depression.

  • Vissa mediciner som hjälper till att hantera sjukdomen, till exempel höga doser steroider, kan orsaka depression.

  • Den spänning och känslomässiga och psykologiska påfrestningar av att leva med en kronisk sjukdom kan leda till depression.

Kan jag vara deprimerad?

Tecken på att du kan vara deprimerad är:

  • Överväldigande känslor av sorg, ilska, frustration, eller hopplöshet som inte går bort

  • Svårigheter med koncentration och minne

  • Ett bristande intresse för aktiviteter som du brukade njuta av att göra

  • Svårt att komma ur sängen

  • Självmordstankar

Vem kan hjälpa mig?

Om du känner dig deprimerad, be din läkare om en remiss till en psykisk hälsa expert som har erfarenhet av behandling av patienter med kroniska sjukdomar. En psykoterapeut kan ha möjlighet att hjälpa till.

Psykoterapi, även känd som "samtalsterapi," hjälper dig att få en djupare förståelse för de känslor som du upplever. Att arbeta med en psykoterapeut, får du lära dig strategier för att hantera tankar, känslor och spänningar i ditt liv, och hur man kan klara sig i en friskare och mer produktiva sätt. Du får också lära dig att identifiera negativa tankar och beteenden, och hur du kan ändra dem för att få dig att må bättre. Denna typ av psykoterapi, som kallas kognitiv beteendeterapi, är ofta mycket effektivt för patienter med depression.

Baserat på dina individuella behov, kan psykoterapi användas ensamt eller tillsammans med antidepressiva eller ångestdämpande medicin.