Vatisa

Nutrition tips för folk med lupus

Du vet redan att den mat och dryck som du lägger i din kropp påverkar din hälsa. Även om det inte finns någon speciell diet för personer med lupus, är det fortfarande viktigt att vara uppmärksam på vad du äter. Varför? Lägga till vissa livsmedel till din rutin kan hjälpa till att kontrollera lupus symptom och minska risken för komplikationer, såsom benskörhet och hjärtsjukdomar. Undvika andra livsmedel kan hålla nödraketer, komplikationer och medicinering interaktioner i schack.

Här är en titt på några av de livsmedel som du bör fokusera på.

Ät mer av dessa...

Fish. Den är rik på omega-3-fettsyror, som är en viktig del av en hjärt-hälsosam kost. Det är goda nyheter, eftersom personer med lupus löper risk att utveckla hjärtsjukdom och andra kardiovaskulära problem. Den europeiska Heart Association rekommenderar att äta två portioner-ca 3,5 uns av kokt fisk per vecka.

I butiken, leta efter fet fisk, som är rik på omega-3 fettsyror. Några exempel lax, makrill, sill, insjööring, sardiner och långfenad tonfisk.

Mejeriprodukter och lummiga grönsaker. Dessa livsmedel är förpackade med kalcium och vitamin D. Den dynamiska duon arbeta tillsammans för att hålla dina ben starka. Detta är viktigt eftersom personer med lupus har en ökad risk för benskörhet. Sjukdomen kan uppstå som en följd av lupus själv eller på grund av vissa lupus läkemedel, såsom glukokortikoider, som kan leda till förlust av benmassa.

Spetsa din ram med bladmörkgröna grönsaker, som spenat och broccoli, och magra mejeriprodukter, inklusive mjölk, ost och yoghurt.

Tomater och potatis. Lupus ups dina chanser att få högt blodtryck, en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Men att lägga till livsmedel som innehåller mycket kalium bidrar till att minska den inverkan som saltet har på ditt blodtryck.

Sträva efter att äta ca 4700 mg kalium per dag. Förutom tomater och potatis, är kalium också i apelsin-och grapefruktjuice, russin, sallad, och papaya.

Ät mindre av dessa...

Alfalfa. Det kan verka som en slumpmässig punkt på en gör-inte-äta lista, men det är viktigt att undvika problem med alfalfa frön och groddar. Föreningar i alfalfa kan trigga immunförsvaret, öka inflammation, och kvitta en lupus flare. Nej, tack!

Alkohol. Fråga din läkare om att dricka alkohol kan orsaka några av dina mediciner för att bli mindre effektiva eller öka risken för biverkningar. Till exempel, antiinflammatoriska läkemedel såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen kan (Motrin) och naproxen (Naprosyn) orsaka sår, och denna risk ökar när man konsumerar alkohol.

Salt. Många förädlade livsmedel såsom soppor och såser innehåller skyhöga mängder natrium, vilket kan höja ditt blodtryck och öka risken för hjärtsjukdom. Kontrollera etiketter för att ta reda på hur mycket natrium livsmedel innehåller. De flesta vuxna bör hålla sig till mindre än 2300 mg natrium per dag. Men om du är åldern 51 eller äldre, eller om du har högt blodtryck, diabetes eller njursjukdom, är det säkrare att sikta på mindre än 1500 mg per dag.

Skakar en salt vana kan vara lättare än du tror. Leta efter låg salthalt sorter av mat du tycker om, fylla på frukt och grönsaker, och undvika att lägga salt när du lagar mat och äter. Många örter och kryddor gör en god ersättare.