Vatisa

Lupus

Fråga:

Jag har lupus. Har du några kostförslag som rör min sjukdom?


Svar:

Tyvärr finns det inga livsmedel eller kombinationer av livsmedel som är kända för att vara till hjälp för lupus. Och inga specifika livsmedel har identifierats som bör undvikas. Som ett resultat finns det inte några särskilda kostrekommendationer som hjälper dig att kontrollera symtomen och tecknen på grund av din lupus.

Men det finns växande bevis för att personer med lupus har en högre risk för hjärt-kärlsjukdom (t.ex. stroke och hjärtinfarkt ) än personer utan lupus. Och kost kan göra stor skillnad i ens kardiovaskulär risk sjukdom.

Så skulle jag rekommendera en "hjärtvänlig" kost-inte för att det kan göra din lupus bättre, utan för att det kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlproblem. En sådan diet kan omfatta:

  • Massor av frukt och grönsaker

  • Hög fiber, låg fetthalt livsmedel, speciellt fullkorn

  • Begränsat intag av mättade och transfetter, i stället välja enkelomättade och fleromättade fetter (som finns i nötter, fisk och rapsolja)

  • Alkohol med måtta, för dem som väljer att dricka

  • Måttlighet totala kaloriintag (för att undvika övervikt)

Visst, det finns åtgärder du kan vidta förutom att ändra din kost för att hålla ditt hjärta friskt. Rök inte. Träna regelbundet. Och få ditt blodtryck, blodsocker och kolesterol nivåer kontrolleras regelbundet. Förvara dem i en perfekt rad genom kost, motion, och, om nödvändigt, mediciner.

En dag kan vi upptäcka vissa livsmedel eller dieter som hjälper eller förvärra lupus. Tills det händer, bör kost fokus för personer med lupus vara mindre om lupus och mer om hjärtat.