Vatisa

Ätstörningar

Ätstörning fakta

Termen "ätstörningar" avser allvarliga och ibland livshotande psykiska problem som orsakar ovanliga äta beteenden. Läs mer ›

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa (eller helt enkelt anorexia) är en ätstörning där människor avsiktligt svälta sig själva. Det orsakar extrem viktminskning, som National Institute of Mental Health (NIMH), en del av National Institutes of Health (NIH), definieras som minst 15 procent lägre än individens normal kroppsvikt.

Mat och vikt blir tvångstankar. Tvångsmässighet kan orsaka konstiga äta ritualer eller vägran att äta inför andra. Det är inte ovanligt att personer med anorexi att samla recept och laga gourmet högtiderna för familj och vänner, men inte delta i måltiderna själva. De kan också följa strikta rutiner motion för att hålla bort vikt.

Läs mer om anorexia nervosa ›

Bulimia nervosa Information

Bulimia nervosa, brukar kallas bulimi, definieras som okontrollerade episoder av hetsätande (hetsätning) och brukar följas av spolning (självframkallade kräkningar), missbruk av laxermedel, lavemang, eller mediciner som orsakar ökad produktion av urin, fasta eller överdriven motion för att kontrollera vikten. Hetsätning, i denna situation, är definierad som att äta mycket större mängder mat än vad som normalt skulle förbrukas inom en kort tidsperiod (vanligen mindre än två timmar).

Orsaken till bulimi är inte känd. Faktorer som tros bidra till utvecklingen av bulimi inkluderar kulturella ideal och sociala attityder till kropps utseende, självvärdering baserad på kroppsvikt och form, och familjeproblem.

Läs mer om bulimia nervosa ›

Förståelse hetsätning

Människor som kroniskt äter för mycket kan lida av en vanlig ätstörning känd som hetsätning, även känd som hetsätning.

Detta ätstörning kännetecknas av att äta stora mängder mat, genom att äta snabbt (ofta till den grad av obehag), och äta när de inte längre hungrig. Medan många människor upplever ett livsmedel binge regelbundet, de tvångsmässiga överätare snitten binging två gånger i veckan i minst sex månader.

Hetsätning kan börja gradvis. Till exempel kan ett barn vända sig till mat när upprörd. Med tiden lär sig barnet mat lugnar upprörda känslor.

Sjukdomen kan utvecklas när andra gör upprepade negativa kommentarer om en persons vikt. Det kan utvecklas efter en traumatisk händelse i barndomen, eller efter restriktiv bantning. En persons hemmiljö kan också spela en roll. Till exempel, om en persons föräldrar overcontrolling eller inte är närvarande, kan den personen inte har haft goda förebilder för att äta.

Läs mer om hetsätning ›

Ätstörningar hos män

De flesta människor tycker att det är kvinnor som tror deras kroppar ska se ut på ett visst sätt på grund av de kroppstyper porträtteras på TV, landningsbana modeller, filmstjärnor, tidskrifter, tränare, föräldrar, vänner, klasskamrater, hjältar och Barbiedockor. De tycker att det är kvinnor som försöker uppnå dessa kroppstyper och kan drabbas av ätstörningar som bulimi, anorexia nervosa, eller binging.

Och tills nyligen, de var rätt. Majoriteten av dem som söker behandling för dessa sjukdomar var kvinnor.

Inte nu längre. Pojkar och män har ätstörningar också.

Det blir mer acceptabelt för män att söka hjälp på grund av en ätstörning är normalt och inte så mycket av en etikett längre. Så män kommer ut och säger att de har det, medan innan de inte hade varit öppen för att söka behandling.

Läs mer om ätstörningar ›

Seger en ätstörning

Med ätstörningar drabbar flickor vid allt yngre åldrar, kanske en förvånansvärt enkel taktik hjälpa: Ät som en familj.

Eftersom samhället har så mycket inflytande på ungdomar på grund av den höga förekomsten av fetma och trycket att vara smal, många tjejer vänder sig till ohälsosamma sätt att kontrollera sin vikt. Prioritera strukturerade familjens mat som sker i en positiv miljö kan skydda flickor från destruktiva matvanor. Det behöver inte vara en hemlagad mat. Tanken är att föra samman människor.

Ätstörningar såsom anorexi och bulimi har ökat stadigt. Diagnoser topp nu bland flickor i åldern 11 till 13.

Läs mer om att slå en ätstörning ›