Vatisa

Förresten, läkaren: inte grapefruktjuice påverkar aspirin?

Har grapefruktjuice påverkar aspirin?

Fråga: Jag är 78, och i cirka 10 år, har jag tagit en 81-mg aspirin varje morgon med ett glas grapefruktjuice. Jag hörde att det inte är en bra idé att dricka grapefruktjuice med vissa blodförtunnande läkemedel. Är det sant av aspirin också?

A. Som du och miljontals andra människor, jag älskar smaken av grapefruktjuice. Det har också många hälsofrämjande ämnen i den. Men runt 1987 var det av misstag upptäckte att grapefruktjuice kan påverka blodnivåerna av många läkemedel, höja flera av dem och sänka några andra. Som ni kanske förstår, kan dessa förändringar orsaka biverkningar eller minska en drog effektivitet. Huruvida ett läkemedel påverkas av grapefruktjuice beror på hur det metaboliseras i levern.

Även om de flesta mediciner inte påverkas, några av de mest förskrivna dessa är. Dessa inkluderar flera av de kolesterolsänkande statiner, flera kalciumantagonister, blodtrycksdrog losartan (Cozaar), flera lugnande medel och sömntabletter, och läkemedel för erektil dysfunktion, såsom sildenafil ( Viagra ). För att göra det mer komplicerat, kan effekterna av grapefruktjuice på halterna av ett visst läkemedel vara ganska variabel från en person till nästa.

När det gäller din fråga, inte grapefruktjuice har en mild effekt på blodförtunnande läkemedlet warfarin (Waran). Men jag kan inte hitta några solida bevis för att det interagerar med acetylsalicylsyra, som liksom warfarin, minskar tendensen för blodet att koagulera.

Så vad göra om du gillar att dricka grapefruktjuice? Vissa läkemedel, bland annat i samma klass, interagera med grapefruktjuice mer än andra. Tala med din läkare om vilka mediciner du tar och om det kan finnas alternativ. Men förstår att inte alla läkemedel har testats för eventuell interaktion med grapefruktjuice. På grund av osäkerheten, och eftersom jag tar en statin läkemedel som interagerar med grapefruktjuice, har jag valt att byta till apelsinjuice på morgonen - bara för att spela säkert. Men jag saknar till att syrlig smak.

- Anthony L. Komaroff, MD Harvard Health Letter chefredaktör