Vatisa

Triglycerider: En stor fet problem

Denna glömda fett är en källa till förvirring - och hjärtsjukdomar.

Varför är det så att den vanligaste formen av fett i livsmedel och i blodet är det som är oftast ignoreras? Triglycerider stå tillbaka till low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL) till stor del därför att deras exakta roll i hjärtsjukdom har varit något av ett mysterium.

Det förändras. Forskare får ett grepp om hur triglycerider lägger till åderförkalkning, artären-igensättning processen roten till de flesta hjärtsjukdomar. Denna kunskap kan ändra hur triglycerider mäts och när de behöver behandlas.

Problemet med triglycerider

Bra fetter, dåliga fetter, och i-mellan fett har en sak gemensamt: de alla innehåller triglycerider. Dessa partiklar består av tre fettsyror kedjor förenade genom en alkohol kallas glycerol. När du äter en ostburgare, sliter matsmältningssystemet isär triglyceriderna i kött och ost i sina individuella fettsyror. De är tillräckligt små för att komma in tarmceller som kallas enterocyterna. Enterocyterna sy ihop fettsyror till nya triglycerider, packa dem med protein och kolesterol i stora partiklar som kallas kylomikroner, och släppa dem i blodomloppet. Kylomikroner färja triglycerider till vävnader, där de bränns för energi eller lagras. Levern paket också triglycerider i stora partiklar som kallas mycket-low-density lipoprotein (VLDLs).

Som kylomikroner och VLDLs ge upp sina fett till kroppens celler, de krymper, blir täta, kolesterolrika partiklar. En av dessa är LDL, som lätt gräver in i kärlväggarna. Detta är ett viktigt tidigt steg i den process som slutar med kolesterol uppbyggd i artärerna.

Omvandling till LDL är inte det enda problemet med höga blodnivåer av triglycerider. Den rikligare de är, desto lägre HDL kroppen gör. Det är ett problem, eftersom HDL avlägsnar LDL från blodet och från kärlväggarna.

Triglyceridnivåer

Klassificering

Triglycerid nivå *

Normal

Mindre än 150

Borderline hög

150-199

Hög

200-499

Mycket hög

500 eller högre

* Värden i milligram per deciliter (mg / dl)

Mäta upp

Mängden triglycerider i blodet stiger och sjunker under hela dagen. Efter en fet måltid, kan triglycerider vara så riklig att de ger blod en mjölkaktig nyans. Inom några timmar, de är oftast rensas ut. Läkare traditionellt test för triglycerider efter en natts fasta så resultaten är inte kastas bort av vad du just har ätit. Kategorier är baserade på dessa fastenivåer (se "Triglyceridnivåer").

Två rapporter i Journal of European Medical Association visar att testning för triglycerider 2-4 timmar efter en måltid ger en bättre mätare på deras inverkan på hjärtsjukdomar.

En studie följde nästan 14.000 danskar i mer än 25 år. Kvinnor med de högsta nonfasting triglyceridnivåer i början av studien var fem gånger större risk att ha dött av en hjärtattack eller andra hjärtproblem än kvinnor med de lägsta nivåerna. För män, höga triglycerider fördubblades risken. Den andra studien, utförd av Harvard forskare, följt 26.000 kvinnor i mer än 10 år. Triglyceridnivåer mäts två till fyra timmar efter att ha ätit - men inte fasta triglyceridnivåer - har kopplats till hjärtinfarkt och andra kardiovaskulära problem.

Det är möjligt att människor som inte klara triglycerider snabbt utsätts för sina täta, åderförkalkning framkallande biprodukter för längre tid än folk som bli av med dem snabbt. Det är också möjligt att triglycerider kvardröjande i blodet är en signal om att muskler och andra vävnader blir resistenta mot insulin.

Triglycerid boosters

Fet mat är inte den enda orsaken till höga blodnivåer av triglycerider. Andra bidragsgivare inkluderar

  • äta mycket av snabbt smälta kolhydrater

  • en underaktiv sköldkörtel

  • njursjukdom

  • diabetes

  • överproduktion av hormoner aldosteron eller kortisol

  • övervikt, speciellt extra pounds runt midjan

  • inaktivitet

  • rökning

  • läkemedel såsom höga doser tiaziddiuretika eller betablockerare, östrogen, tamoxifen, steroider, isotretinoin och vissa anti-HIV-läkemedel.

Arv spelar också en roll. Vissa människor har höga triglycerider beror på genetiska sjukdomar, till exempel familjär kombinerad hyperlipidemi och familjär hypertriglyceridemi.

Mycket höga triglycerider

När fastetriglycerider skjuter över 500 mg / dL, får mer än hjärta och kärl vara i riskzonen. Pankreatit ses ofta med triglyceridnivåer över 1000 mg / dL. Nära 2000 mg / dL de kan utlösa en skadlig ackumulering av fett i levern och näthinnan. De kan också utlösa utbrott av kliande, finne-liknande xanthomas (zan-thoe-muhs) på händer, fötter, armar, ben och skinkor.

Om du diagnostiseras med mycket höga triglycerider, är ett sökande efter orsaker relaterade till gener, sjukdom eller medicinering för. Styra så höga nivåer ingår vanligtvis en mycket mager diet (under 15% av kalorierna från fett), ingen alkohol, och triglycerid-sänkande läkemedel.

Vad är riskerna?

En anledning triglycerider har länge skuffas in i bakgrunden är att deras exakta samband med hjärtsjukdom har varit osäkert - några studier har visat ett samband, andra inte. Den senaste metaanalys, som publicerades 2007 i Cirkulation, kombinerat resultaten från 29 studier med över 260.000 deltagare. I denna rapport, människor med höga triglyceridnivåer var 70% större risk att ha utvecklat hjärtsjukdom under i genomsnitt 10 år än de med normala nivåer. En del av denna ökning försvunnit, men, när hög LDL och låg HDL och andra hjärt riskfaktorer har beaktats.

Den försvinnande fångar den stora kontroversen triglycerider: Är de skadliga på egen hand, eller är de stand-ins för andra problem? Det är en svår fråga att besvara, eftersom höga triglycerider är oftast en del av ett paket av problem som även inkluderar lågt HDL, högt blodtryck, högt blodsocker, och en stor midja. Dessa kör tillsammans så ofta att, som grupp, de kallas det metabola syndromet.

I andra människor, höga triglycerider är en ensamvarg. Även när de står ensamma, men de predisponerar individer till hjärtsjukdomar.

Targeting triglycerider

När höga triglycerider åtföljs av högt LDL och lågt HDL - det vanliga scenariot - att de inte är i fokus för behandlingen. Riktlinjer rekommenderar att gå efter hög LDL först, oftast med en statin läkemedel. Då är det dags att jobba på triglycerider och HDL. Om inte din triglycerider är extremt höga, livsstilsförändringar är det bästa stället att börja. Dessa kan leda till imponerande sänkningar av triglycerider.

Se upp för dåliga fetter. Skära ned på mättat fett (i rött kött och helfeta mejeriprodukter) och transfetter (i restaurangen stekt mat och kommersiellt beredd bakverk varor) kan sänka triglycerider.

Satsa på bra kolhydrater. Lättsmält kolhydrater (vitt bröd, vitt ris, cornflakes, och sockrade läsk) ger triglycerider ett definitivt uppsving. Att äta fullkorn och skära ned på sockrad läsk kan hjälpa till att kontrollera triglycerider.

Kontrollera din alkohol. Måttlig alkoholkonsumtion är bra för hjärtat. Men i vissa människor, ökar alkohol dramatiskt triglycerider. Det enda sättet att veta om du är en av dessa "responders" är att undvika alkohol under några veckor och få din triglycerider testas igen.

Gå fisk. Omega-3 fetter i lax, tonfisk, sardiner och annan fet fisk kan sänka triglycerider. Att ha fisk två gånger i veckan är bra.

Sikta på en hälsosam vikt. Om du är överviktig, kan förlora 5% till 10% av din vikt hjälpa till att driva ner triglycerider. Att förlora mer är ännu bättre.

Få flytta. Motion sänker triglycerider och höjer HDL.

Sluta röka. Det är inte bra för triglycerider eller något annat.

Triglycerid-sänkande läkemedel

Drug familj

Effekt på triglycerider

Andra effekter

Vanligaste biverkningen

statiner (Crestor, Lescol, Lipitor, Mevacor, Pravachol, Zocord, generisk)

minska 10% -50% *

LDL

Muskelvärk

niacin (Niaspan, over-the-counter produkter)

minska 20% -35%

sänka LDL, öka HDL

Flushing

fibrater (Lopid, Tricor, generisk)

minska 25% -50%

öka eller minska LDL, öka HDL

Magbesvär

fiskolja (Lovaza, over-the-counter produkter)

minska 20% -50%

sänka LDL, öka HDL

Fishy smak / rapningar

* Beroende på statin och dosen

Vad är i medicinlådan?

Även om livsstilsförändringar är den första försvarslinjen mot höga triglycerider, vissa människor behöver mer hjälp. De fyra viktigaste läkemedel är statiner, niacin, fibrater och fiskolja (se "triglyceridsänkande läkemedel").

Eftersom höga triglycerider visas vanligtvis med högt LDL, många läkare rekommenderar att kombinera en statin med en av de andra tre. Varje läkemedel har sin egen nackdel eller begränsning. Vissa människor kan inte tolerera niacin eftersom det gör huden flush, Niaspan, en gång om dagen, förlängd frisättning, receptversion, kan begränsa detta problem. Att ta en fibrat med en statin kan öka risken för muskelbesvär. Fiskolja (2 till 4 gram per dag) kan öka risken för blödningar, så det måste användas med försiktighet av alla som tar warfarin.

Ett antal pågående kliniska studier tittar på effekterna av dessa kombinationer på triglycerider och hjärtsjukdom.

Inte för att ignoreras

Kroppen behöver några triglycerider för att fungera korrekt. För mycket av dem kan tipsa dig mot hjärtsjukdom eller göra det värre. Att hitta en balans kan vara knepigt.

Vissa läkare blundar för triglycerider, om inte de är riktigt, riktigt högt. Det är inte en så bra idé. Om dina triglycerider är i farozonen, över 200 mg / dL, försöka få ned dem genom att ändra din kost, få mer motion, och ta en triglycerid-sänkande medicin om det behövs. Utbetalningen av dessa åtgärder är ett friskare hjärta.