Vatisa

Högt blodtryck kan påverka tänkandet

Högt blodtryck kan vara kopplad till en nedgång i tankeförmåga, visar en studie. Forskningen använde data från en långtidsstudie av 20.000 personer. Alla var över 45 år. Man fann att för varje 10-punkts ökning i diastoliskt blodtryck, oddsen för att ha problem med att tänka ökade 7%. Diastoliska trycket är botten nummer i ett blodtryck behandlingen. Den mäter trycket när hjärtat slappnar av mellan beats. Studien publicerades i tidskriften Neurology. HealthDay News skrev om den 24 augusti.

Vad är läkarens reaktion?

Högt blodtryck kallas ofta "den tysta mördaren". Det rykte är välförtjänt. Det är "tyst" eftersom högt blodtryck (kallas också hypertoni ) orsakar inga symtom. Det är dödligt eftersom att ha obehandlat högt blodtryck ökar kraftigt risken för hjärtinfarkt och stroke.

Nu visar en ny studie att högt blodtryck kan leda till ett annat viktigt problem: minnesförlust.

I studien ingick nästan 20.000 vuxna som var minst 45 år gammal. Forskarna mätte deras blodtryck och gav dem tester av tankeförmåga. De justerade resultatet till kontot för andra faktorer (t.ex. ålder) som kan påverka hjärnans funktion. De fann ett starkt samband mellan högt blodtryck och problem med minnet eller tänkandet.

Det diastoliska blodtryck behandlingen verkade vara viktigast. Det är botten antalet en vanlig blodtrycksmätning. Chansen att någon som har problem med hjärnfunktionen var 7% högre för varje 10-punkts ökning i det diastoliska blodtrycket.

Denna nya forskning är bland det mest övertygande att länka högt blodtryck med hjärnproblem. Men det behöver inte svara på några viktiga frågor:

  • Innebär att förebygga högt blodtryck förhindra problem med hjärnans funktion, demens eller andra hjärnsjukdomar?

  • Innebär behandling av högt blodtryck förhindra eller till och med omvända hjärnfunktionsproblem?

  • Vad är den perfekta blodtryck som människor bör sträva efter att minska risken för hjärnsjukdom?

  • Hur högt blodtryck leda till minnesförlust eller andra problem med hjärnfunktionen?

Vi har ännu inte svaren på dessa frågor. Men vi vet att högt blodtryck har andra negativa hälsoeffekter. Och det betyder att det är viktigt att göra vad du kan för att minska risken att utveckla sjukdomen.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Du kan göra ändringar nu för att hålla blodtrycket normalt. Denna studie tyder på (men bevisar inte) att dessa åtgärder också kan sänka risken för problem med minnet och tänkandet i framtiden.

Sådana förändringar innefattar:

  • Förlora övervikt

  • Utövar regelbundet

  • Att begränsa ditt saltintag

  • Drinking endast en måttlig mängd alkohol

  • Inte röka

Om du är van vid att äta mat med mycket salt, begränsa saltintaget låter kanske inte aptitlig. Men när man vänjer sig en saltfattig kost, kommer din gamla kost smakar alldeles för salt! Om du är osäker på om din kost är låg i salt, träffa en dietist.

Läs om de Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) äta plan. Denna diet har låg fetthalt och rött kött. Den innehåller mycket frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, fågel och nötter. Tillsammans med saltrestriktion, har denna diet visat sig hjälpa till att sänka blodtrycket. Det kan också bidra till att förebygga högt blodtryck utvecklas i första hand.

Få ditt blodtryck kontrolleras regelbundet. Om det är hög och du inte kan sänka den med diet och motion, tala med din läkare om läkemedel som kan hjälpa. Detta är särskilt viktigt för dem som har en hög risk att utveckla högt blodtryck. Faktorer som ökar risken innefattar rökning eller en familjehistoria av högt blodtryck.

Om du har haft högt blodtryck avläsningar i det förflutna, överväga att köpa en anordning för att mäta blodtrycket hemma. Dessa enheter har blivit noggrannare, enklare att använda och billigare på senare år. Ta den med dig till din nästa läkarbesök. Jämför dina värden med de som mäts av din läkare.

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Du kan räkna med att få höra snart om fler studier för att undersöka effekterna av högt blodtryck på hälsan, inklusive dess effekter på hjärnans funktion. Det är viktigt att förstå hur högt blodtryck kan minska hjärnans funktion. Denna kunskap kan ge ledtrådar till hur hjärnan, till exempel Alzheimers sjukdom, utvecklas. Du kan också räkna med läkemedelsföretag för att utveckla nya blodtrycksmedicin som är effektivare och har färre biverkningar än dagens läkemedel.