Vatisa

Fråga doktorn: är lågt blodtryck ett problem?

Är lågt blodtryck ett problem?

F. Ni talar alltid om högt blodtryck. Min är alltid i underkant, ungefär 80/60. Är det ett problem?

A. Friska blodtryck definieras som något under 120/80 millimeter kvicksilver (mm Hg). Yours faller definitivt i den kategorin. Oavsett om det är för lågt beror på hur du känner dig.

Lågt blodtryck är ett allvarligt problem när trycket plötsligt faller från normal till låg, vilket sker med uttorkning, blodförlust, eller chock. Kroniskt lågt blodtryck är oroande när det åtföljs av symtom som yrsel eller svimning. Detta kan vara ett tecken på en underaktiv eller överaktiv sköldkörtel, dåligt fungerande binjurar, anemi, mild uttorkning, låg hjärtfrekvens och andra sjukdomar. Det kan också orsakas av mediciner speciellt sådana som används för att sänka blodtrycket.

I vissa människor, sjunker blodtrycket snabbt när de får ur sängen eller stå upp från en stol (som kallas postural hypotension), medan andra upplever ett blodtrycksfall efter att ha ätit (kallas postprandial hypotension). Dessa plötsliga droppar kan orsaka yrsel, yrsel och även svimningsanfall.

Alla känner lite yr då och då när man står upp efter att sittande eller liggande. Om detta händer dig ofta, eller om du ibland blir yr eller känner dig yr utan anledning, skulle jag kontrollera att du dricker tillräckligt med vatten och inte har en sjukdom som kan orsaka lågt blodtryck. Jag skulle också kontrollera att se till att alla mediciner du tar inte sänka blodtrycket för mycket.

Men om du mår bra och inte har symptom som dem, skulle jag inte oroa dig för ditt blodtryck. I själva verket kan det göra dig något gott, eftersom det lägre trycket, det mindre belastning på hjärtat.

- Richard Lee, MD Associate Editor, Harvard Heart Letter