Vatisa

Förstå fett och kolesterol

För mycket kolesterol i blodet kan leda till blockerade artärer. Detta kan orsaka problem såsom hjärtinfarkt och stroke. Ett av de bästa sätten att hantera hjärt-och kärlsjukdom är att sänka kolesterolhalten i blodet. Planera måltider som är låg halt av mättat fett och kolesterol bidrar till att minska nivån av kolesterol i blodet. Nedan äter tips för att sänka kolesterolhalten i blodet.

Ät mindre fett

En frisk mål är att ha mindre än 30% av din dagliga kalorier komma från fett. I stället för fett, äta mer frukt, spannmål och grönsaker. Det hjälper också att kontrollera din vikt, och kan till och med minska risken för vissa cancerformer. Det finns olika typer av fett i livsmedel. Fetter kan vara mättade, omättade, eller transfetter. De bästa fetter att välja är omättade fetter. Men fett innehåller mycket kalorier, så äter även omättade fetter sparsamt.

Begränsa livsmedel som innehåller mycket mättat fett

Mättade fetter kommer från djur och vissa växter (såsom kokos och palm). Att äta för mycket mättat fett kan höja kolesterolhalten i blodet och gör din artär problem förvärras. Ditt mål är att äta mindre mättat fett. Nedan följer några exempel på livsmedel som innehåller mycket mättat fett:

 • Fett kött (lamm, skinka, nötkött)

 • Många bakverk, kakor, kakor och godis

 • Grädde, glass, gräddfil, ost och smör, och livsmedel som framställts med dem

 • Såser gjorda med smör eller grädde

 • Salladsdressing med mättade fetter

 • Livsmedel som innehåller palm-eller kokosolja

Välj omättade fetter

Omättade fetter är oftast flytande vid rumstemperatur. De är bättre val för ditt hjärta än mättat fett. Det finns två typer av omättade fetter: fleromättat fett och enkelomättat fett. Sikta på att ersätta mättade fetter med fleromättade och enkelomättade fetter.

 • Fleromättade fetter finns i majsolja, safflorolja, solrosolja och andra vegetabiliska oljor.

 • Enkelomättade fetter finns i olivolja, rapsolja och jordnötsolja. Vissa margariner och sprider nu görs med dessa oljor också. Av alla fetter, enkelomättade fetter är de minst skadliga för hjärtat.

Undvik transfetter

Liksom mättat fett, har transfetter kopplats till hjärtsjukdomar. Även en liten mängd kan skada din hälsa. Transfett finns i flytande oljor som har ändrats för att vara fast vid rumstemperatur. Margarin, som ofta är tillverkad av vegetabilisk olja, är ett exempel. Vegetabiliskt matfett är en annan. Transfett finns ofta i förpackade varor. Kontrollera ingredienser för orden "hydrerad" eller "delvis härdade." De betyder att livsmedel innehåller transfetter.

Ät mindre kolesterol

Att äta livsmedel som innehåller kolesterol kan också höja ditt kolesterol. Försök att äta mindre än 300 mg kolesterol per dag. Livsmedelsmärkning kan tala om för dig hur mycket kolesterol är i den mat du äter.

Begränsa mat med högt kolesterol

Du kan inte se kolesterol. Du kan kontrollera livsmedelsmärkningen för att se om kolesterolnivåer registreras. Undvik eller begränsa dessa hög-kolesterol livsmedel:

 • Lever och andra inälvsmat

 • Fet rött kött

 • Bacon och korv

 • Äggula (äggvitor är okej)

 • Räkor

Hur är triglycerider?

Triglycerider är en typ av fett i blodet. Liksom kolesterol, kan höga halter av triglycerider leda till blockerade artärer. För mycket socker och vissa kolhydrater i kosten kan öka triglyceridnivåer i blodet. Din läkare eller dietist kan råda dig att undvika alkohol och för att skära ner på livsmedel som innehåller mycket socker och fett, särskilt om du har diabetes.