Vatisa

Skaka salt vana

För mycket salt i kosten kan leda till högt blodtryck och andra hälsoproblem. Men salt eller natriumklorid, är svårt att undvika. Det är i nästan alla bearbetade eller förpackade livsmedel i snabbköpet gången.

Den europeiska Medical Association (AMA) är bekymrad över den höga hjärt-kärlsjukdom i Europa. Det manar matproducenter och regeringen för att hjälpa människor att skaka salt vana. människor konsumerar två till tre gånger mer natrium än är frisk.

Källor till salt

Middagsbordet saltshaker är inte den största källan till natrium i den genomsnittliga europeiska kost. De allra flesta av natrium kommer från salt i bearbetade och restaurang livsmedel. AMA vill natrium i dessa livsmedel som ska skäras åtminstone hälften inom 10 år. Det har uppmanat FDA att ta bort salt från "allmänhet som säkra" (GRAS) kategori av livsmedelstillsatser. Det skulle ge FDA befogenhet att reglera hur mycket salt tillverkare kan lägga till livsmedel. AMA anser också livsmedelsmärkningen bör förbättras för att hjälpa människor att lättare ta reda på om ett livsmedel innehåller mycket natrium.

Styr ditt intag

Den europeiska Heart Association (AHA) rekommenderar att friska människor inte har mer än 2.300 mg natrium per dag eller ungefär en tesked salt. Men personer med hälsoproblem eller riskfaktorer för högt blodtryck bör kolla med sin läkare om att använda mindre natrium.

Enligt AHA, dessa är sätt att hålla ditt saltintag under kontroll:

  • Ät mestadels färska, obearbetade livsmedel.

  • När du handlar, välj låg salthalt eller no-salt-lagt frysta och konserverade livsmedel.

  • Perk upp rätter med alternativ till salt, såsom örter, vinäger, kryddor, eller till och citrusfrukter. Till exempel kan du fördela limejuice över färsk mango kuber eller lägga skivor av apelsin till en kastade sallad.

  • Gå lätt på salta snacks, som chips, popcorn, salta nötter och salta pinnar.

  • Kontrollera märkningen av bakade produkter. Många innehåller bakpulver (natriumbikarbonat), en viktig källa av natrium.