Vatisa

9 sätt att skydda ditt hjärta av diabetes

Diabetes och hjärtsjukdomar går ofta hand i hand. Här är hur du kan koppla loss dem.

Diabetes och hjärtsjukdomar var en gång tänkt att vara helt orelaterade sjukdomar. Nytt tänkande tyder på att de faktiskt kan hoppa från samma bakomliggande orsaken - kronisk, systemwide inflammation - eller åtminstone påverkas av det. Denna sammanflätning är en dålig sak, eftersom utveckla diabetes innebär oftast att utveckla hjärtsjukdom också. Den har också en guldkant: Skydda dig mot en av dessa kroniska sjukdomar fungerar mot den andra också.

Mer än en miljon människor får diagnosen typ 2 -diabetes varje år. Traditionellt, upp till 80% av personer med diabetes utvecklar någon form av hjärt-kärlsjukdom, från hjärtinfarkt och stroke med perifer artärsjukdom och hjärtsvikt.

Kopplingen mellan de två sjukdomarna inte ironclad. Den europeiska Heart Association och Europeiska Diabetes Association har gått samman för att bekämpa både hjärtsjukdomar och diabetes. Deras senaste satsning fokuserar på att hjälpa människor med diabetes vars hjärtan verkar friska behåller dem så.

När du skannar av tabellen nedan, märker att nästan varje rekommendation är bra för diabetes och hjärtsjukdomar. De fullständiga riktlinjerna finns på health.harvard.edu/112.

Strategi

Mål

Att ta sig dit

Lär känna din risk

Kunskap är makt. Beräkna din risk för hjärtsjukdom, eller be din läkare att göra det.

Den Framingham kalkylator är ett generellt hjärtsjukdom risk estimator. Specifika sådana för personer med diabetes har utvecklats av två diabetesgrupper. Alla är tillgängliga online på health.harvard.edu

Motion

Sikta på minst 150 minuter i veckan av måttlig motion (som promenader) eller 90 minuter av intensiv träning.

Om du gör en sak på listan, välj motion. Det är en nyckel för att kontrollera blodsockret, stärker hjärta och lungor, förbättrar blodtryck, korrigerar out-of-smäll kolesterol, och har andra fördelaktiga effekter.

Vikt

Om din vikt är i friska intervall, arbeta för att hålla det där. Om du är överviktig, försök att gå ner 5% -7% av din vikt under de närmaste 12 månaderna. (Det är ungefär ett halvt kilo i månaden för någon som väger 200 pounds.)

Skära ut bara en 12-ounce burk sockrad läsk om dagen (150 kalorier) är tillräckligt för att hjälpa dig att förlora ett halvt kilo i månaden. Du kan lätt dubbla det genom att bränna mer kalorier med motion.

Diet

  • Skär ner på ohälsosamma fetter: Sänk mättat fett till under 7% av kalorierna (cirka 17 gram), och hålla trans fettintag så nära noll som möjligt.

  • Lägg till fler omättade fetter från fisk, spannmål och vegetabiliska oljor.

  • Ta med minst 30 gram fibrer per dag.

  • Titta på salt - minska ditt intag till i 2.500 milligram per dag.

  • Välj fullkorn och andra långsamt smälta kolhydrater.

Den mat du äter kan hjälpa dig att kontrollera blodsocker och skydda dina artärer. Huvudstrategin är att få mer frukt, grönsaker, bönor, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor (särskilt olivolja), och mindre snabbmat, salt eller stekt mat, och snabbt smälta kolhydrater. Det finns ingen one-size-fits-all " diabetes diet. " Den europeiska Diabetes Association släppt en omfattande uppsättning av näringsrekommendationerna i januari 2007 (få dem på health.harvard.edu. Men i stället för att försöka ta sig igenom dessa, be din läkare remittera dig till en dietist.

Blodtryck

En hälsosam blodtryck är 120/80 eller lägre. Om du har högt blodtryck, sträva efter ett systoliskt tryck på 130 eller lägre och ett diastoliskt tryck på 80 eller lägre.

Mät blodtrycket ofta, hem monitorer är en bra investering. Om det är över målet, prova motion, DASH dieten, och, om det behövs, viktminskning, rökavvänjning, eller mediciner.

Kolesterol

Sikta på dessa nivåer:

  • LDL under 100 mg / dL

  • HDL över 40 mg / dL

  • Triglycerider under 150 mg / dL.

En hälsosam kost och motion kan göra mycket för att vända riskabla lipidnivåer. En kolesterolsänkande statiner kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke även när LDL nivåer är nära det rekommenderade målet. Niacin eller en fibrat kan förbättra HDL och triglycerider.

Rökning

Om du röker, försök att sluta. Undvik passiv rökning när det är möjligt.

Den mest effektiva sluta strategi ingår samtalsterapi samt nikotinersättning tillsammans med läkemedel såsom bupropion (generisk, Wellbutrin, Zyban ) och vareniklin (Chantix).

Blodsockerkontroll

Sikta på hemoglobin A1c att vara under 7% utan att orsaka anfall av lågt blodsocker.

Hantering av kolhydratintag och byta till fullkorn kan lindra blodsockret berg-och dalbana. Motion är oerhört viktigt. Använd läkemedel såsom metformin, tiazolidindioner, och insulin som behövs.

Trombocytaggregationshämmande medel

Ta en låg dos acetylsalicylsyra (75-162 mg) varje dag om inte din läkare säger till dig att inte.

Aspirin förhindrar blodplättar från låsning på varandra, ett tidigt steg i koagelbildning. Att förebygga blodproppar hjälper till att förhindra hjärtinfarkt och stroke.